“Wat heb je hem te eten gegeven? “, vroeg bondscoach junioren Titus mennen aan moeder Jenny Koning. Er stond enkele weken geleden tijdens het Jeugd NK geen maat op zwemtalent Luc Kroon. Slechts op één afstand tikte de dertienjarige Volendammer als tweede aan, op alle andere onderdelen heerste hij, sterker nog, hij vermorzelde de concurrentie. Luc Kroon is van de buitencategorie, maar blijft vooral beschieden. “Het is ontzettende nuchtere kip”, zegt zijn moeder. Hij laat echt alles voor de sport. Maar dan moet alles nog kloppen: je ouders, financiering, je talent, je school, je lichaam, je voeding….
Enkele races worden nagekeken in huize Kroon. Wat opvalt is hoe goed hij zijn race opbouwt, om vervolgens met grote slagen naar liefst acht gouden medailles te versnellen. Het piekmoment lag in Australië, daarom had niemand dit verwacht en is het fantastisch verlopen op het NK. Wat Luc na al aan ervaring in zijn rugzak heeft, dat is ongelofelijk. In Australië nam hij enkel maanden geleden deel aan de International Children Games, voor jongeren van 12-15 jaar. Een soort jeugd Olympische Spelen. Dat alles naar aanleiding van het Jeugd NK van vorig jaar. Daar werd hij gescout door een coach van het Talent Centrum in Alkmaar. De gemeente Alkmaar mocht vervolgens enkele sporters afvaardigen naar de ICG en Luc was een van de uitverkorenen vanwege zijn prestaties. Dit jaar wordt het zelfs in Alkmaar gehouden en is hij weer van de partij. Van de andere kant van de werled even terug naar het eigen dorp, daar waar hij al rap “watergewend”was. De juffrouw van zwemvaardigheid Jenny Kok zei meteen: deze jongen moet gaan wedstrijdzwemmen. Daarop werd hij lid van ED-VO en vanaf het minioren NK zat hij bij de beste van Nederland. Toen hij negen was trainde hij met andere ED-VO talenten voor schooltijd bij Monique Tuijp. Om half 6 lagen we in bad, ook dat vond ik leuk. Ik zat op de Jozefschool en in het begin was ik wel eens gaar als ik daarna in de klas zat. Maar het went. Jenny; “ik heb hem nooit horen mopperen, als hij op moest staan voor een training”. Luc; “Alleen als het zomervakantie is en je bent iets anders leuks aan het doen is het wel eens jammer als je weg moet voor een training”. Luc; “ik vond het als kind al leuk, het zwemmen”. Naderhand ging hij mee op de golven. “Als je dan gaat wedstrijdzwemmen ga je steeds verder en harder door de trainingen en wedstrijden”. Toen Monique Tuijp vertrok bij ED-VO nam Ricky Jörgensen het over en de geboren Deen begeleidde Kroon vorig jaar naar het NK, samen met trainer Andre Buijs. Daar waren de tijden van dien aard, dat hij gevraagd werd door Ronald Stolk om tevens bij het talentencentrum van Alkmaar te komen trainen. Jenny; “is hij vervolgens daar begonnen vier keer per week te trainen. Het verschil met de beginjaren is dat hij nu in bijna alles rekening houdt met zijn sport. Hij gaat op tijd naar bed. Hij traint op maandagavond, dinsdagochtend- en avond, woensdagavond, donderdagavond, vrijdagochtend- en avond, zaterdagochtend. Moeder Jenny is sinds enige tijd ook bij de trainingen in de Waterdam betrokken. Dinsdag staan we om 5 uur op, vrijdag om half 6 en op zaterdag om 5 uur. Dus moet Luc om negen uur naar bed. Hij is dertien en eigenlijk al topsporter. Met VWO erbij qua school en als je dat allemaal wilt blijven doen, moet je ontzettend veel discipline, regelmaat en ritme houden, anders gaat het één ten koste van het ander. Gerard; “maar je groeit ook in zo”n proces, als je van de één op andere dag zoveel zou moeten trainen, trek je dat niet. Maar voor Luc is het inmiddels heel normaal.”
Voor zijn leeftijd is hij ook aan de lange kant. Burgemeester van Beek zei tijdens de huldiging van de kampioenen van Edam-Volendam toen Luc aan kwam lopen. Op mijn briefje staat dat jij dertien jaar bent. Vader Gerard; op het moment heeft hij het perfecte lichaam voor het zwemmen. Zijn lengte is 1.87 en zijn spanbreedte 1.95. En daarbij is hij hypermobiel, extra flexibel met zijn spieren, erg elastisch. En hij heeft als het ware zwemvliezen van zichzelf, met zijn schoenmaat 46. Moeder Jenny; “doordat hij zoveel zwemt en ook geen andere sport beoefent die met dat soort lengtes op jonge leeftijd wel problemen geeft, heeft Luc geen groeiproblemen gekend.”Zijn lengte was al op peuterleeftijd een issue. Gerard; “toen hij 2 was, hebben we onderzoek laten doen bij het VU-ziekenhuis. Daar hebben ze een prognose gemaakt en kwam er uit dat hij 2.07 meter zou worden. Maar waarschijnlijk zal dat niet worden gehaald, vanwege het vele sporten en zo’n lengte zou ook niet prettig voor hem zijn, met het zwemmen.” Luc glimlachend “ik ben in ieder geval nog niet uitgegroeid”.”
Qua belasting is er goede balans, hij traint nog 3 keer per week bij ED-VO, collega-zwemmer Fred Bond begeleidt hem met krachttraining bij Plato en naast de vier trainingen in Alkmaar is er in Heerhugowaard nog een krachttraining met de Alkmaarse ploeg. Ondertussen is hij ook geselecteerd voor het KNZB Plus programma voor techniektrainingen in Amsterdam. De trainingen variëren. Luc; “we kijken ook vaak onderwaterbeelden samen met de trainer. Ik weet dat mijn start ook nog veel beter kan. In Alkmaar hebben we ook landtraining en het is er gewoon erg gezellig en dat vind ik belangrijk, dat ik plezier heb en de sfeer goed is.
Met de recente gouden medailleoogst tot gevolg. Hij kwam, zag en overwon, zegt zijn moeder. Luc; “ik had wel wat medailles verwacht, maar zoveel niet.”Het verschil was niet met honderdsten maar met enkele seconden. Jenny; “het was bizar, zo hard. Hij werd aan alle kanten geroemd om zijn techniek.”Luc; “dat valt wel mee.”Jenny; “dat heb jij niet gehoord, toen lag jij in het water.”
Luc; “de grootste verrassing was het winnen van de 200 meter vrije slag. Ik stond namelijk als vijfde geplaatst. De 200 vlinder is zwaar, acht banen lang. Of ik goed kan slapen? De zenuwen gieren niet door mijn keel hoor, ik slaap heel rustig, zegt de koele kikker. Jenny; “dat heeft hij van zijn vader, die bleef die dagen op de tribune ook gewoon heel kalm.” Gerard; “ik ga daar niet zitten schreeuwen, dat horen ze toch niet in het water.”Jenny; “tussen de wedstrijden door ligt Luc op een matje, wat huiswerk te leren, dan voelt hij zich helemaal ontspannen. Hij maakt zich niet druk. Ma doe even gewoon, je kent dat wel.” Maar zondagavond in mijn bedje lag ik wel te glimlachen natuurlijk, dat voelt wel erg lekker. En maandag had ik terugdenkend op school ook wel even geluksmomentjes. Dan droom je even weg en krijg je een glimlach op je gezicht.
Jenny; “meteen daarna werden we er al op gewezen dat de grote opleidingscentra die in Amsterdam en Eindhoven zitten aan ons en Luc zullen gaan trekken. Maar hij zit voorlopig op zijn plek. Luc; “de trainer praat ook veel met ons.” Jenny; “hij heeft aangegeven dat het werken met een talent zoals Luc voor hem niet alledaags is. Ik kan bij Luc aan zijn knoppen draaien en hij doet het heeft zijn trainer gezegd, het is voor mij een cadeautje. “Je moet niet overdrijven ma “zegt Luc, wil hij voorkomen dat het hoogdravend overkomt. Jenny; “maar het zijn de woorden van de trainer.”
Gerard; “het nadeel bij zwemmen is, dat als je de internationale top niet haalt, dan is er niet – zoals met voetbal – een groep subtoppers waar je verder gaat zwemmen. Je ziet vaak dat ze dan op 23-jarige leeftijd een punt achter hun carriere zetten, omdat ze de Olympische Spelen of de WK’s net niet halen.”Luc; “je kunt wel gaan wedstrijdzwemmen in competitieverband, maar dat is toch anders, dat verschil is groot.” Gerard; “het is dus maar voor een enkeling weggelegd dat je de internationale top haalt en je er je beroep van kunt maken.”
In de toekomst is het misschien goed om naar het buitenland te verkassen. Naar zwemlanden als Engeland, Amerika en Australië. Luc; “ik vond Australië dit keer al leuk, je ontmoet ook allerlei mensen.”Met Pieter van den Hoogenband had Nederland een aantal jaren de beste van de wereld. Daarna kwam Ranomi als zwemkoningin, maar bij de mannen is het rustig, wat medailles betreft. Enkele generaties voor de Volendammer zitten de broers Nyls en Tim Korstanje, 2 supertalenten. Kroon en van den Hoogenband ontmoetten elkaar al. Jenny; “Pieter zag dat ED-VO qua kleding mede gesponsord werd door Volendam Music en daarop kwam hij ons vragen hoe dat precies zat. Vertelde ik dat onder andere Jan Smit de zwemmers dus sponsort, dat vond hij schitterend, dus de dag erna kwam hij meteen weer even vertellen dat hij had gezien dat ED-VO het goed deed.”
Qua sponsors hebben wij geluk gehad met Aloys Buijs van Volendam Music. Ik kreeg een berichtje van hem dat hij het verhaal van Luc had gehoord en hij vond dat zo’n talent een kans moet krijgen zich verder te ontwikkelen en had een aantal dorpsgenoten gevraagd om Luc te sponsoren. Toen ik dat berichtje las, stond ik gewoon te shaken. Echt geweldig. Want het is een duur mannetje, door de sport. Stages in Zeist, Australië, Mallorca, het kost handen vol geld. Als we die sponsoren niet hebben is het niet te doen, dus die zijn we enorm dankbaar.
In veel is hij hetzelfde als zijn generatiegenoten, maar hij moet steeds vaker andere keuzes maken, voor zijn sport. Qua social media houdt hij het rustig. Hij wil ook niet dat zijn ma alles op facebook zet. Dat is zijn bescheidenheid. Hij is ook bewust bezig met bepaalde dingen. Is nu ook stellig als het om alcohol gaat gaat. Hij weet dat die combinatie met sport niet gaat. Leeftijdsgenoten beginnen al over een biertje, als ze op zaterdag ergens zitten. Luc is geen meeloper en het mooie is dat zijn vrienden het respecteren dat hij er vaak niet bij kan zijn vanwege het zwemmen. Dat waardeer ik enorm in die jongens. Luc Kroon 13 jaar en na het laatste NK jeugd een allrounder. Hij zal zich strak moeten gaan specialiseren op bepaalde afstanden. Bijvoorbeeld richting het Europees kampioenschap voor jeugd. Voor deelname daar moet de dan wel erg hard zwemmen, die limieten liggen heel hoog zegt vader Gerard. Om aan te geven dat er nog een lange weg te gaan is.
Bron: NIVO